Een goede verzorging kan alleen plaatsvinden in een goede kweekruimte waar het aangenaam om vertoeven is. Aan de bouw van een kweekruimte moet dan ook een doordacht plan voorafgaan; net als bij de bouw van een huis. Wie kan beschikken over een vrije kelder of zolder komt er met relatief weinig kosten vanaf, zo niet moet men buiten een stenen vogelverblijf of houten tuinhuisje bouwen. Begin vooral niet te krap, want we zijn allemaal begonnen met een paar koppels zebravinken en na enkele jaren van goede kweek groeide de hobby je dan boven het hoofd.
Een nieuw hok en gewone zebravinken geven meestal een goede kweek. Maar eens je met struise zebravinken in je broedkooien zit, zal je zien dat de vruchtbaarheid achteruit gaat. U als verzorger zal vele uren in deze kweekruimte doorbrengen; de ruimte moet aldus behaaglijk aanvoelen. U zal er namelijk van 1 januari tot en met 31 december te vinden zijn, niet altijd even veel uren, maar u zal er weldegelijk iedere dag te vinden zijn. Voor zowel verzorger als zebravinken is daarom een temperatuur van 15-18°C aan te bevelen. Als de verzorger het te fris krijgt in de kweekruimte begeeft hij zich vrij snel naar de knusse huiskamer. In dit geval kunnen we niet van een optimale verzorging der vogels spreken.
Verluchting
Dit is voor ons van primordiaal belang. Vogels geven stof, veel stof. Stof dat afkomstig is van de veren, van gedroogd mest en van nog ontelbare andere zaken. Daarom is goed verluchten belangrijk en de beste verluchting verkrijg je door de vuile lucht weg te zuigen naar buiten. Hierdoor ontstaat een onderdruk in de kweekruimte en verse lucht zal via een rooster in de deur naar binnen komen. Het verluchten dient zonder tocht te gebeuren en best via een licht verwarmde ruimte, bij ons staat de verwarmingsketel vlakbij en deze geeft aldus een aangename temperatuur in de kweekruimte.
Verlichting
Ideaal is als de vogels kunnen beschikken over natuurlijk daglicht, maar dat is voor de meesten onder ons een droom. Natuurlijk daglicht is namelijk de ideale schakelklok met dimmer. Beschik je niet over buitenramen dan moet je je toevlucht nemen tot kunstlicht; bijverlichten met TL-lampen is dan een noodzaak. Onze kweekruimte is vier meter in het vierkant en we hebben zes TL-lampen van 40 Watt aan het plafond, dit geeft 15 Watt per m². Dat is ruim voldoende om het daglicht te benaderen. ’s Nachts blijft er een lampje branden van 7 Watt; zo vinden de vogels steeds hun zitstokken en nestkastjes in het duister weer.
Het aantal uren dat je licht geeft ligt tussen de 15 en de 17 uren. Bij ons gaat het licht aan om 6.30u ’s morgens en dooft het om 22.30u ’s avonds. Dit aantal uren licht krijgen ze het hele jaar door. Een zebravink komt uit Australië en komt dus niet in broedstemming door het verhogen van het aantal uren licht zoals bij onze kanaries. Zebravinken hebben zich aangepast aan de barre natuur in Australië en raken in broedstemming als er voldoende eten te vinden is. Dat kan alleen als het regent. Meestal spreekt men van regenseizoenen in Australië en hierdoor zullen de zebravinken beginnen te broeden. Doch dit is slechts gedeeltelijk waar, want Australië is namelijk zo uitgestrekt dat je er verschillende klimaten hebt. Zo corresponderen wij regelmatig met een Australische kweker. Bij hem zijn alle vluchten overdekt en daarbovenop staan ze nog eens op 1 meter van de grond, omdat het er het hele jaar overvloedig regent. Die man lacht met onze theorie over de regenseizoenen. In onze broedkooien kunnen we dus het hele jaar door kweken, en u kan de lichtregeling dus aanpassen aan uw eigen andere activiteiten.
Luchtvochtigheid
De ideale vochtigheidsgraad ligt rond de 60%. Een hogere graad geeft kans op schimmelvorming en een lagere kan de oorzaak zijn van afgestorven vruchten. De luchtvochtigheidsgraad kan je meten met een hygrometer.
Verwarming
Zebravinken zijn geen kasplantjes en hebben in principe geen verwarming nodig. Aan vriestemperaturen hebben ze echter ook niets. Door hun gering gewicht verliezen ze enorm veel energie en moeten ze dus continu hun reserves aanspreken. Dat dit geen ideale voorbereiding kan zijn op de kweek begrijpt u vast ook. Hou u daarom aan een temperatuur van 15°C. Als we weer verwijzen naar onze eigen kweekruimte, dan wordt de lucht opgewarmd door de ketel van de centrale verwarming die in de ruimte ernaast staat.
Bron : © The World Of Zebrafinches – Jos & Sebastien Libens
Terug naar de hoofdpagina