Fotografie


Apparatuur

De interesse in fotografie is begonnen in mijn diensttijd. Daar werd destijds een cursus gegeven in het zelf ontwikkelen en afdrukken van foto’s. Dat was toen nog in het zwart-wit. Het liefste fotografeerde ik landschappen en portretten. Voor de portretten had ik speciaal een Rolleicord 6×6 camera aangeschaft.

In de beginjaren van het internet waren daar maar weinig foto’s van zebravinken te vinden. Dat bracht mij op het idee om het maar zelf eens te proberen. Omdat ik vroeger foto’s had gemaakt wist ik aan welke voorwaarden het toestel moest voldoen. Na veel zoeken is dat een Canon 350D EOS geworden en enkele jaren later een 550D EOS. Voor het fotograferen van zebravinken gebruik ik een speciale lichtsterke 60 mm Canon EF-S 1:2.8 USM lens en voor de belichting een Canon speedlite 430 EX flitser.


Camerainstellingen

Ik gebruik doorgaans de volgende instellingen :
Stand               : Manual
Sluitertijd         : 1/125 seconde
Diafragma       : F11
ISO                  : 100
Witbalans       : Automatisch
Scherpstellen : Automatisch

Witbalans kan ook handmatig worden ingesteld. Let er dan op dat je het erg nauwkeurig afstelt. Bij een foutieve instelling zullen de kleuren van de vogels niet correct op de foto worden weergegeven.


Fotokooi

De foto kooi heb ik van Jos & Sebastien Libens overgenomen. Deze kooi heb ik voorzien van een aantal kleine aanpassingen. De maten zijn 73 x 50 x 50. Verder is deze foto kooi inklapbaar, het bovenstuk kan er af, de zijkanten eruit. Dan kunnen de zijkanten met de losse achterkant in de foto kooi gelegd worden, de voor en achterkant wordt naar beneden geklapt. Je hebt dan een pakket van 15 cm dik. Aan de achterkant heb ik een handvat gemaakt waarmee ik het geheel kan op tillen, de houtdikte is 8 mm. De rest is te zien op de bijgevoegde foto’s.


De volgorde voor het maken van foto’s in een fotokooi

De TT kooi wordt op de verhoging geplaatst, zo dat de uitgang van de TT kooi tegenover de ingang van de foto-kooi staat.Het licht in de foto kooi wordt dan aangezet – anders vliegt de vogel niet over ( vliegt niet naar een donkere ruimte). Na het maken van de foto het licht buiten aangezet en in de foto-kooi uitgezet.Hierdoor vliegt de vogel naar het licht en komt dan automatisch in de TT-kooi terecht. Ik hoef dus met het overvliegen niet met de handen aan de vogels te komen.


Terug naar de hoofdpagina

error: Content is protected !!