Zebravinken toiletteren voor de show



Print Friendly, PDF & Email

Zebravinken bereid je al voor op de show tijdens de samenstelling en de selectie van de kweekparen. Deze graad van selectie bepaald de kwaliteit van de kweker. Een gewone kweker selecteert vrij soepel, een topkweker selecteert tot op het bot. De kweker moet zichzelf vooraf vele vragen stellen: Hoe omschrijft de standaard de kleur die ik wil kweken? Hoe ziet het ideaalbeeld er uit? Hoe koppel ik om dat ideaalbeeld te realiseren?

Bij het koppelen van zebravinken is het dus zeker geen regel om mannen van 92 punten te paren aan poppen van 92 punten. Neen, deze vogels kunnen een totaal verschillend factorenbezit hebben en zodoende elkaars tegenpool zijn waardoor de nakweek wel eens totaal verschillend kan zijn van de ouders. Als de oudervogels aangekochte vogels zijn mag men die kwekers zodoende niet met een kwaad oog bekijken want de oorzaak ligt in de foute samenstelling der kweekkoppels. Voor de verbetering van de kleur moet je rekenen op gemiddeld twee kweekseizoenen, de verbetering van het model & formaat neemt echter drie tot vier seizoenen in beslag zodat men bij aankoop steeds meer belang moet hechten aan model & formaat. Besef altijd dat je uit twee ezels nooit een renpaard zal kweken.

Als je wil selecteren kooi je best alle vogels een paar dagen op om ze tot rust te laten komen. Na enkele dagen moeten de mindere vogels er dan uit. Nooit denken dat je alleen kampioenen zitten hebt. Heb je nog niet veel ervaring, vraag dan een kweker met een jarenlange ervaring om assistentie. Heb je iemand om hulp gevraagd, zeg dan altijd zelf eerst wat je van de vogels denkt en vraag dan wat de andere er van denkt. Zo wordt je onmiddellijk op je foute redenering gewezen. Als een ervaren kweker onmiddellijk zijn idee geeft dan heb jij er veel minder aan.

Heel veel gaat er fout op de shows, vooral op gewestelijke shows. De organisatoren vragen om een rijke puntenbedeling om zo de kwekers gunstig te stemmen. Onbewust doen ze de kwekers hierbij meer kwaad dan goed, want deze denken nu over toppers te beschikken terwijl het eigenlijk gewone zebravinken zijn. Het keursysteem moet veranderen. Gewestelijk worden er hoge punten gegeven, op de shows der speciaalclubs worden er lage punten gegeven. Dit geeft een vertekend beeld van de kwaliteit. Het COM keursysteem zit hier fout. Het Duitse keursysteem is beter omdat het geen punten geeft maar de vogels plaatst. De beste vogel staat als eerste en de slechtste staat als laatste.

Het voorbereiden op de show gaat vervolgens verder bij het uitvliegen der jongen. Alle jongen gaan in een TT-kooi en hier vindt de eerste selectie plaats. Gemiddeld genomen vallen hier al 40% der jongen uit. Zebravinken met vorm en houdingfouten moeten er nu al uit want dit zal nooit verbeteren, ook een deuk in de nek is een hardnekkige fout. De jonge zebravinken die geen fouten vertonen mogen gerust drie weken in de TT-kooi blijven om deze gewoon te worden. Daarna gaan de jongen, die we aanhouden en waarin we iets zien, in de vluchten. In deze vluchten voorzien we de jongen van alles opdat ze optimaal zouden uitruien: fris bad- en drinkwater, eivoer, zaad, aangezuurd water, kalk en oestergrit.

Acht weken voor de show gaan we dan een laatste selectie doen en deze selectie gaat tot op het bot. Alle zebravinken gaan door de hand en worden gecontroleerd op gebroken pennen en gerafelde veren. Deze pennen en veren worden zachtjes en met een korte ruk uitgetrokken. De zebravinken moeten nu drie dagen rusten en krijgen de eerste week twee maal een bad. Na die eerste week begint dan het africhten van de zebravinken en hiervoor dien je echt over veel tijd te beschikken. Ze zebravinken worden meermaals per dag nat gemaakt met lauw water, en hiervoor worden ze ondergedompeld tot aan de kop. Dit mag gerust vier tot vijf maal per dag gebeuren.

Vanaf de tweede week worden de vogels op dieet gezet. Ze beschikken dan nog over 5 gram zaad per dag. Hierdoor worden ze niet te vet. Ook het aantal uren licht daalt tot 12 uren licht. Vanaf de derde week selecteer je weer op kapotte pennen en veren omdat ze die al eens durven beschadigen bij het aan de tralies hangen. Tevens krijgen ze nu twee maal per week badwater. Enkele dagen voor de show starten we dan met het prepareren. Het bekje wordt met een mesje afgeschraapt en ingesmeerd met vaseline. De pootjes worden eveneens opgeblonken met vaseline. De aarsstreek wordt gecheckt en desnoods proper gemaakt. De zebravinken worden hierna nog lichtjes beneveld met Biobad. Zeer heilzaam is om de dag voor de show mannetjes en popjes nog even tegenover elkaar te zetten zodat ze opgewonden raken en een betere houding aan nemen.

Een laatste handeling is het wassen van de zebravinken. Best gebruik je hiervoor glycerine dat je in warm water van 40°C doet. Altijd wassen van de kop naar de staart en onmiddellijk opdrogen met een flanellen doekje, zeker geen keukenrol gebruiken. In plaats van glycerine kan je ook zeephout of roestwater gebruiken. Zeephout accentueert de donkere veervelden en roestwater zorgt voor een gladde bevedering. Omdat een zebravink tijdens de rui niet alle veren ruilt is het soms nodig van bandveren en handpennen een paar weken voor de eerste show te verwijderen opdat ze terug ruien zonder bvb een omzoming. Een specifieke behandeling per kleurslag dringt zich dan op. Zo zullen blackface zebravinken dikwijls last hebben van een derde rij staartblokken? Deze kunnen echter met een pincet verwijderd worden en dit is een volkomen legale handeling. Ook flankveertjes zonder stippen kunnen op dezelfde manier verwijderd worden evenals de flankveertjes die doorgroeien in de borstbevedering.

Op de grens tussen het legale (of toegelaten) en het niet legale (of verboden) bevindt zich het bijknippen der veertjes. Veel isabel bruine hebben een lichte omzoming en iemand met een vaste hand en een scherp schaartje kan dit bijknippen. Doch men zal hierbij steeds in het achterhoofd houden dat als dit te opvallend is, men wel eens van fraude zou kunnen beschuldigd worden. We zouden dus kunnen besluiten met: bezint voor je begint.

Bron : © The World Of Zebrafinches – Jos & Sebastien Libens


Terug naar de hoofdpagina

error: Content is protected !!